L’1 de Maig, Diada Internacional del Treball, és una jornada de caràcter reivindicatiu dels drets laborals i socials de les persones treballadores.
Afegim el terme social perquè hi ha aspectes com l’escassetat d’habitatge a un preu assequible, ja sigui de compra o de lloguer, la pujada de preus i de tipus d’interès, la insuficiència de recursos per a reduir les llistes d’espera i la manca de professionals en l’àmbit sanitari, entre d’altres, que afecten el benestar de les persones treballadores, i del conjunt de la societat, i que no es veuen compensats per un augment dels salaris, de les pensions i de la protecció social.
Segons l’EPA del primer trimestre de 2023 a Catalunya s’ha incrementat la població activa, en termes interanuals, en 77.000 persones; la població ocupada, en 64.000 persones; i l’aturada, en 13.000 persones. Això significaque l’activitat empresarial no ha pogut absorbir aquest augment de la població activa, és a dir: de les persones que volen treballar. La taxa d’atur se situa en el 10,4%, i ésmolt més alta per als joves (del 22,1%, entre els 16 i els 24 anys). Aquestes xifres ens situen molt per sota de la mitjana de la Unió Europea.
Com hem explicat de manera reiterada en els darrers anys, Catalunya genera molts recursos que marxen i no tornen. Actualment el dèficit fiscal està al voltant dels 20.200 M€, una xifra que representa un 8,5% del PIB. Aquest dèficit afecta extraordinàriament les possibilitats de progrés i benestar de tota la gent i limita, enormement, les possibilitats de creixement de les nostres empreses i la possibilitat d’inversió de les nostres administracions en infraestructures i serveis necessaris. Si Catalunya disposés dels impostos que es recapten al país, la Generalitat podria invertir gairebé 2.700 euros addicionals per ciutadà.
Si a una política laboral absolutament centralitzada, amb poc marge de gestió per part de Catalunya, amb unes transferències de l’Estat per a finançar les polítiques actives d’ocupació que no tenen en compte la nostra realitat socioeconòmica, i a un estat del benestar que trontolla els sumem el detriment constant de recursos a través del dèficit fiscal i els reptes que tenim al davant, en justícia social i desenvolupament sostenible, l’única solució per a fer-hi front, per a garantir salaris i pensions dignes, l’accés a l’habitatge, la millora de la qualitat del sistema de salut i dels serveis socials és a través d’un Estat independent.
Però això no ho és tot: Demòcrates de Catalunya també exigim la igualtat d’oportunitats, la plena ocupació, la flexibilitat en el temps de treball, la conciliació de la vida personal i laboral i la racionalització dels horaris. El nostre ideari es basa en l’economia social de mercat, que aposta per una gestió econòmica i empresarial que vetlla per l’equitat, sense perdre de vista l’objectiu de la creació de riquesa i de benestar. Creiem en l’economia productiva, en l’esperit emprenedor, en el talent i la innovació, en l’economia del coneixement i en unes relacions laborals justes.
Defensem el cooperativisme, el mutualisme i les formes emergents de l’economia col·laborativa, i la responsabilitat social corporativa de les empreses.Apostem de manera decidida per l’economia local, circular, eco-conscient, que estimuli el consum de proximitat, i que ens permeti combatre el despoblament de moltes comarques, reequilibrar el país i harmonitzar desenvolupament social i econòmic amb la protecció i cura de medi ambient.