8-M: L’equitat beneficia tota la societat i la fa més justa

El Dia Internacional de les Dones és una data en la qual es reivindica la necessitat d’assolir la igualtat efectiva entre les dones i els homes i es constaten els avenços assolits per les dones en els àmbits social, econòmic, cultural i polític, però també totes les mancances i discriminacions que encara existeixen.

L’índex d’Igualtat de Gènere (IIG), que s’elabora segons la metodologia de l’European Institute for Gender Equality (EIGE),és un instrument que permet mesurar el grau d’igualtat entre dones i homes en els països de la Unió Europea i hauria de servir perquè analistes i responsables de les polítiques públiques avaluessin el nivell de compliment respecte l’objectiu de la igualtat efectiva entre dones i homes i per a incidir en la millora del disseny de les polítiques públiques.

Segons els seus resultats, tot i que a Catalunya, com al conjunt de la Unió Europea, la tendència és de disminució de les desigualtats, encara estem lluny d’assolir la plena igualtat entre dones i homes. En la darrera actualització de l’índex, publicada el febrer del 2021, amb dades, però, del 2018, l’IIG se situa a Catalunya en 72,5, mig punt més que la puntuació del conjunt d’Espanya (72) i superior en 4,6 punts a la de la Unió Europea (67,9). La igualtat suposaria assolir un índex igual a 100.

Aquesta trajectòria -com hem vist positiva, però allunyada encara de l’objectiu- s’ha vist greument perjudicada pels efectes de la COVID 19, que poden suposar, si no hi actuem, perdre en poc temps els avenços aconseguits en els darrers anys de lluita per a la igualtat efectiva.

La crisi sanitària ha tingut un fort impacte en l’ocupació femenina. Aquesta afectació va ser especialment significativa i més profunda al principi de l’esmentada crisi sanitària.

Durant el 2020 l’augment de l’atur ha estat més fort entre les dones que entre els homes (+37,1% i +28%, respectivament). Això implica que la taxa d’atur femenina (15%) es mantingui per sobre de la masculina (12,9%), però que augmenti amb més intensitat (+4 punts)  que la masculina (+2,9 punts) en relació amb el 2019. A aquestes dades, cal afegir-hi que les dones tenen un major nombre de treballs temporals i a temps parcial no desitjat i que la bretxa salarial es manté al voltant del 22,2%.

Paral·lelament, en aquest mateix període, han estat les dones les que s’han ocupat, de manera principal o en exclusiva, de les tasques domèstiques, de les de cura de les persones dependents i de les obligacions escolars de filles i fills, tot i que, alhora, la seva presència en les ocupacions de primera línia era majoritària: 64% en venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, 80% en personal de serveis socials, 84% en personal de residències per a gent gran i 70% en personal sanitari i farmacèutic.

Cal tenir present, també, que durant el confinament es va agreujar significativament la situació de tensió derivada de totes les formes de violències masclistes, com a conseqüència de la convivència obligada i continuada de les dones amb els seus agressors.

Aquest és el panorama que tenim. Estem immersos en una crisi sanitària amb greus afectacions socials i econòmiques i alhora continuen vigents uns estereotips fortament arrelats que dificulten que més del 50% de la població catalana visqui en condicions d’igualtat.

D’aquesta crisi, n’hem d’aprendre moltes lliçons, però una de les principals és que cap país pot avançar d’esquena a la seva societat ni en salut, ni en recerca, ni en economia, però tampoc  sense igualtat. Sovint es diu que, de les crisis, en surten noves oportunitats. No en desaprofitem aquesta per aconseguir una societat amb igualtat, socialment justa i econòmicament prospera.

Demòcrates de Catalunya lluita per a la consecució de la igualtat entre homes i dones a Catalunya i al món, atès que, malauradament, moltes dones arreu viuen en unes condicions que, en massa casos, són encara molt més lamentables que les d’aquí.

L’any passat vàrem poder sortir al carrer per reivindicar la igualtat en tots els àmbits de la vida personal, social, professional i política. Enguany, no ho podrem fer, si més no, de manera tan massiva, però igualment hem de fer sentir la nostra veu, especialment ara que, a més dels estereotips arrelats a la nostra societat i dels estralls de la pandèmia, l’avenç de la igualtat efectiva es veu també cada cop més amenaçada per l’extrema dreta, que,malauradament, ha aconseguit presència al nostre Parlament.

Demòcrates de Catalunya se suma als actes convocats per diversos col·lectius feministes i dona suport a la campanya institucional de la Generalitat amb el lema Dones i homes, corresponsables!, així com a l’engegada a nivell internacional amb el lema Choose to challenge.

Ara i sempre les dones i els homes de Demòcrates de Catalunya defensem la igualtat efectiva. L’equitat beneficia tota la societat i la fa més justa.