“Catalunya és el tercer país europeu amb una major proporció d’estudiants matriculats en universitats ben posicionades en els rànquings internacionals” Arcadi Navarro

Aquesta setmana el secretari d’Universitats i Recerca del govern català, el demòcrata Arcadi Navarro, ha remarcat que “Catalunya és el tercer país europeu amb una major proporció d’estudiants matriculats en universitats ben posicionades en els rànquings internacionals”. Això es conclou de les dades analitzades en base al rànquing que elabora anualment Times Higher Education (THE 2015) i que es va  donar a conèixer aquesta setmana, durant la inauguració de la Young Universities Summit, una trobada de les millors universitats joves del món que, precisament, va organitzar la Times Higher Education al campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a Barcelona.

El demòcrata Arcadi Navarro va destacar que aquest càlcul, fet en base del total d’estudiants matriculats en universitats del TOP-100 Europa del rànquing THE 2015, evidencia que “Catalunya és un país socialment equilibrat amb un sistema universitari compacte i de qualitat”. Per davant del sistema universitari català, només se situen els de Luxemburg i Bèlgica. En canvi, sistemes d’educació superior amb un nombre més elevat d’universitats situades en el TOP-100 d’aquest rànquing se situen per darrera de Catalunya, ja que la classificació segons la cobertura d’estudiants matriculats relega models elitistes.

Un altre indicador que mostra l’equitat i l’accessibilitat del nostre sistema universitari és el que valora la posició mediana, és a  dir, el valor central entre la puntuació més alta i la més baixa obtinguda per les universitats representades en el TOP-800 Mundial del rànquing THE. Concretament, Catalunya és el tercer país europeu i se situa entre els sistemes universitaris capdavanters, només per darrera dels Països Baixos i Suïssa.

“La posició mediana valora aquells sistemes universitaris on la qualitat de les seves institucions superiors és compacta i abasten un major percentatge de la població”, va subratllar Navarro. Si la posició mitjana de Catalunya es calcula respecte al conjunt del sistema universitari espanyol, s’ocupen posicions de la cua al mateix nivell que la República Txeca, Grècia i Lituània, i només per davant d’altres antigues repúbliques soviètiques. En aquest sentit, el secretari d’Universitats i Recerca va destacar la necessitat d’avançar en el procés de desconnexió de l’Estat perquè “es visualitzi a nivell internacional l’excel·lència del sistema universitari català”. Actualment, el web THE (www.timeshighereducation.com) només inclou el mapa relatiu a la posició mitjana classificat per Estats.

Posicionament global en tots els rànquings internacionals

Durant la inauguració de la Young Universities Summit, que reuneix representants d’universitats punteres de més de 30 països, Navarro va explicar que “les universitats catalanes han consolidat i millorat el seu posicionament en el principals rànquings internacionals, tant en l’àmbit mundial com en l’europeu”. El secretari va enumerar les classificacions obtingudes en al rànquing THE però també en el QS i ARWU, així com els corresponents a les edicions que analitzen les universitats menors de 50 anys. Precisament  en el marc de la cimera acollida per la UPF, Times Higher Education va presentar la nova edició del rànquing THE 150 under 50 de les millors universitats joves del món.

Catalunya té tres universitats entre les cent millors del món de menys de 50 anys, segons l’edició 2015 d’aquesta classificació. Si el rànquing d’universitats joves és el que elabora QS, el sistema universitari català situa tres institucions en el TOP-50 mundial.

Així mateix, Barcelona és la tercera ciutat més buscada pels estudiants dels Estats Units a l’hora d’escollir una destinació universitària i, en el rànquing QS Best Cities (2016), és l’onzena ciutat europea i la trentena del món per a estudis universitaris.