Quan s’accedeix al hashtag #Voluntaris3Dgarrotxa surt una mostra ingent de voluntariat actiu i mobilitzat a la comarca de la Garrotxa en la lluita contra la COVID19. Empreses, centres educatius i particulars de la Garrotxa s’han organitzat en una xarxa de voluntaris per imprimir pantalles facials amb tecnologia 3D. La idea va sorgir del centre de robòtica educativa Innova Didàctic, d’Olot. Es van començar a organitzar el cap de setmana i, en només dos dies, la xarxa solidària era imparable. La setmana passada van començar a produir 10.000 salvaorelles, per repartir arreu, amb l’objectiu d’evitar que les màscares de roba facin mal a les orelles després de tantes hores a primera línia. En Toni Moreno és el soci fundador d’Innova Didàctic, empresa que ha cedit les seves instal·lacions com a centre de coordinació de #Voluntaris3Dgarrotxa, i també de producció. En Dani Planàs, voluntari demòcrata d’Olot, col·labora amb la iniciativa: és un voluntari 3D de la Garrotxa, amb impressora làser a casa seva. Cada dia, els #voluntaris3Dgarrotxa produeixen des de casa seva més de 500 unitats. Agraïm a en Toni Moreno i a en Daniel Planàs que ens atenguin cinc minuts.
BD- Toni, Dani, quina és la situació actual a la ciutat d’Olot?
Toni: Seguim poc les notícies, però, amb els agraïments que ens arriben, entenem que la nostra feina ha estat útil a l’hora de contenir la COVID19, perquè, si és cert que en algunes institucions estan patint bastant, en d’altres s’ha aconseguit que no hi hagi cap contagi.
Dani: La situació és estranya, amb la ciutat pràcticament parada, sobretot a les tardes. Però la situació sembla controlada, francament. El silenci és el que millor definiria aquest confinament.
BD- Com sorgeix la iniciativa de fer pantalles 3D?
Toni: La primera setmana de confinament, concretament el divendres, vèiem que faltava material de protecció, vèiem que nosaltres teníem capacitat de fer-lo, perquè tenim la infraestructura i el know-how necessaris. Vam començar a fer trucades a diverses persones de la Garrotxa relacionades amb el món tecnològic i d’impressió 3D, el diumenge havíem aconseguit ja alguns voluntaris. Paral·lelament,vam trobar un grup de 50 persones que es coordinaven intentant fer quelcom similar, ens vam entendre, ens vam unir i vam crear un grup de Whatsapp per coordinar tot el treball.
BD- Com arribeu a aconseguir un model de pantalla?
Toni: Jo colaboro amb el CESIDE, que és un organisme del Departament d’Educació que dona suport a la innovació educativa. Estem en contacte amb Tknika, que es l’equivalent del CESIDE a Euskadi, però ells amb més recursos. També ens vam coordinar amb els companys del Robotseny, de la zona del Baix Montseny, que estaven treballant en projectes similars. Entre tots vam arribar a la conclusió que el millor disseny era el de Tknika, elaborat per Koldo Artola, un dels seus col·laboradors. Aquest disseny, a més, tenia l’avantatge d’haver estat validat pel Sistema de Salut d’Euskadi, cosa que ens facilitava bastant la feina. Nosaltres vam produir un prototip i el vam validar a l’Hospital d’Olot.
BD- Vau fer també una crida empresarial. Quina ha estat la reacció a la crida i com us organitzeu?
Toni: Hi va haver dos tipus de respostes i d’implicació, les dues positives, per part del teixit empresarial garrotxí. D’una banda, algunes empreses es van afegir de manera activa al projecte a nivell de suport logístic i, de l’altra, vam trobar quatre empreses que estaven intentant fer quelcom similar a nivell industrial, vam sumar i ara treballem coordinats, cosa que fa que la producció global s’hagi quadruplicat.
BD- Produïu màscares 3D, però també modifiqueu màscares d’snorkel, per exemple. Per a la gent que ens llegeix, què és el que arribeu a fer i com us poden ajudar?
Toni: Treballem en tot tipus de material que el sistema de salut o assistencial ens pugui demanar, i nosaltres siguem capaços de fer. Quant a ajudar-nos, tothom que tingui impressora 3D a casa pot posar-se a produir material, nosaltres els en passaríem el model.
Dani: Robolot Team, és una associació sense ànim de lucre dedicada a la promoció i difusió de la robòtica educativa. En aquest moment hauríem d’estar obrint les inscripcions a les activitats ordinàries de l’associació, però, davant la situació d’emergència, ens dediquem a col·laborar amb #Voluntaris3DGarrotxa, actuant com a òrgan de distribució dels materials a tot el territori. Robolot es finança a partir d’aportacions voluntàries d’empreses i institucions. Si algú hi vol o pot fer una aportació, serà molt benvinguda. Es poden fer a www.Robolot.org
BD- Quant de material produïu cada dia i com el distribuïu?
Toni: Des que sumem amb els industrials, produïm entre 1700 i 2000 pantalles al dia, unes 500 fetes a casa per Makers, i entre 1200 i 1500 de producció industrial.
Dani: Distribuïm arreu de Catalunya, vam començar per abastir els sectors sensibles de la Garrotxa, però ara ja enviem on ens demanin. Enviem via empreses de transport, i també cal dir que MRW ens envia el material gratuïtament.
BD- La setmana passada vau crear -i ja esteu produïnt- uns salvaorelles per alleugerir el dolor que provoquen les gomes de les màscares de roba, després de tantes hores d’ús, especialment pensant en el col·lectiu d’infermeria. Com sorgeix aquesta proposta?
Dani: Aquesta proposta sorgeix del mateix col·lectiu de sanitaris, que es troben que l’ús continuat de les mascaretes, els fa mal a la part posterior de les orelles. Algú va idear un disseny per impressora 3D per evitar aquest problema. Va publicar-ho i nosaltres l’hem recolllit i imprimit, a petició dels professionals de l’Hospital d’Olot.
BD- Com poden els centres sanitaris i les residències demanar-vos màscares?”
Dani: A la pàgina web de Robolot hi ha un formulari on tothom pot demanar el material que necessiti i, si no el poden venir a recollir, mirem com ho podem enviar.
BD- Què cal fer per sumar-se als Voluntaris 3D Garrotxa?
Toni: Molt senzill, si tens una impressora 3D, vens a Innova Didàctic a recollir filament i comences a imprimir.
Gràcies a tots els Voluntaris 3D de la Garrotxa per ser com sou. Cuideu-vos! Cuidem-los!