Martorell a VIAEmpresa: “Hem de ser tan generosos amb els governs com ho som amb les tecnològiques”

Josep Maria Martorell és director associat del Barcelona Supercomputing Center, on aquests dies treballen al 200%. Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona i doctor en Ciències de la Computació per la Universitat Ramon Llull, va ser director general de Recerca de la Generalitat durant cinc anys. Ara, més que mai, reclama la importància de la tecnologia en la societat i més encara quan arriba una pandèmia d’aquestes característiques. Però el preocupa que aquesta crisi “torni a implicar el mateix” que l’anterior: “Uns danys molt durs per a la ciència” per la manca d’inversions. “La recerca, si se la cuida una mica i se li dóna continuïtat, dóna molts fruits a la societat. I el factor multiplicador és increíble”, puntualitza.

Quins reptes tecnològics ha posat de manifest la pandèmia?

La dependència tecnològica que té Europa respecte a tercers països. D’això ja en venim parlant fa temps la gent de la supercomputació. És molt greu que Europa no tingui sobirania tecnològica. Avui no hi ha proveïdors industrials europeus competents com per poder proveir els científics i la indústria europea de tecnologia de computació a escala competitiva mundial. Aquesta pandèmia ens demostra com d’important és ser tecnològicament sobirans com a europeus. En un moment en què el món es tanca i s’han de prendre mesures excepcionals, que Europa no pugui mantenir la seva independència tecnològica és un problema que es posa més que mai de manifest.

Europa hauria de posar-se les piles també amb la regulació en aquest sentit?

Tradicionalment, Europa ha tingut un enfocament a escala regulatòria de la tecnologia molt flexible. Si necessitem adquirir tecnologia, no prioritzarem la produïda a Europa perquè som oberts i ens agrada l’intercanvi de talent. Això ha implicat que altres països consideraven aquestes tecnologies com a estratègiques. I el fet de considerar-les estratègiques els ha fet regular des d’un punt més proteccionista, cosa que els ha fet garantir tenir capacitat pròpia per autoabastir-se d’aquest tipus de tecnologia de computació. Aquesta situació no esperada et fa pensar que és molt important que Europa garanteixi la sobirania tecnològica. Sigui en situació de crisi o normal, Europa no hauria de tenir dependència de tercers per proveir-se de la tecnologia més avançada. És un repte molt polític des d’un punt de vista molt europeu.

Llegeix l’entrevista completa en aquest enllaç.