“Cal garantir la renovació industrial de l’automoció en un model productiu basat en el coneixement” Toni Castellà, al Parlament

Aquesta setmana al Parlament de Catalunya, en el debat monogràfic de dos dies sobre les conseqüències del tancament de les plantes de Nissan Motor Ibérica, es va aprovar entre altres iniciatives, una proposta de resolució que insta a crear un “Centre d’excel·lència en Mobilitat” al nostre país, en el marc perquè Catalunya sigui un pol de recerca i innovació en mobilitat i automoció al sud d’Europa.

La proposta de resolució liderada pel diputat demòcrata, Toni Castellà, havent escoltat i parlat amb els sectors afectats, va rebre els vots afirmatius del tots els grups parlamentaris i l’abstenció de les CUP. En el text parlamentari aprovat s’especifica el següent:

Catalunya, Pol de Recerca I Innovació en Mobilitat i Automoció al sud d’Europa.

El Parlament de Catalunya constata que el sector de la mobilitat i l’automoció ha estat històricament un sector estratègic per a Catalunya al llarg del Segle XXI i manifesta el seu compromís per assegurar la continuïtat d’aquest sector estratègic a la Catalunya del Segle XXI.

Per aquests motius considera imprescindible de garantir-ne la seva renovació industrial, dintre de l’impuls d’un model productiu basat en el coneixement, i insta al Govern de la Generalitat a:

1. Treballar per a convertir Catalunya en el. pol de referenda de la recerca en mobilitat a el sud de Europa, aprofitant la xarxa de recerca pública i privada, així com les instal·lacions de recerca i desenvolupament ja existents per a propulsar Catalunya al capdavant de la renovació industrial i la innovació del sector de l’automòbil i la mobilitat.

2. Impulsar la creació d’un “Centre d’excel·lència en Mobilitat”, amb la participació del Govern, les universitats i els sector de l’Automoció en coordinació amb l’Institut Europeu de la Mobilitat (KIC EIT Urban Mobility) creat el 2018 i que ha instal·lat la seva seu a Barcelona a traves de la iniciativa CARNET per un període tres anys, amb l’objectiu de alinear les diferents iniciatives de recerca i desenvolupament del sector de l’Automoció i mobilitat a Catalunya.

3. Estudiar les possibilitats existents per a posar a impulsar activitats en recerca i innovació del sector de l’automoció les instal·lacions del Circuit de Catalunya, tot reforçant les estructures de recerca ja existents en el cluster l’automoció i apostant per complementar l’activitat d’oci del Circuit amb l’impuls de l’economia del coneixement.

4. Exigir a el Govern de l’Estat la cogestió del Pla d’Ajudes del Sector de l’Automòbil, amb una estimació inicial de 3.750M€, per a tal de desenvolupar Catalunya com el clúster Europeu del Sud d’Europa en recerca en l’àmbit de la mobilitat i l’automoció, així com d’assegurar que les ajudes destinades a empreses resulten en la capacitat d’incidència de l’administració en els processos de decisió, sigui amb clàusules de retorn en cas de deslocalització o prioritzant la conversió en capital accionarial en cas de no-retorn.