‘Cal situar les persones i el seu benestar per davant dels interessos econòmics.’ Manifest demòcrata de l’1 de maig, 2021

El Dia Internacional del Treball, l’1 de maig, és una jornada de caràcter reivindicatiu i commemoratiu, a nivell mundial, dels drets de les persones treballadores i de la realitat social que les envolta.

L’any passat no vàrem poder manifestar-nos com a conseqüència dels estralls de la pandèmia. Però tots sabíem que, a més de les conseqüències greus a nivell sanitari, patiríem uns efectes, també, molt preocupants en els àmbits social i econòmic, amb moltes persones amb expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i d’altres, encara pitjor, directament a l’atur i, mentre l’economia no acabi d’arrencar, amb poques possibilitats de trobar una feina nova.

A finals del mes de març s’han comptabilitzat a Catalunya 3.376.137 afiliacions, de mitjana, a la Seguretat Social, 23.651 afiliacions menys que el mes de març de 2020. En termes relatius, aquesta xifra es tradueix en una disminució del 0,7%. Ara bé, cal tenir present que les dades d’afiliació  inclouen les persones afectades per un ERTO, que en aquesta mateixa data  suposaven 157.873, xifra que representa el 4,7% del total d’afiliacions i el 21,2% del total de persones afectades per un ERTO en el conjunt de l’Estat (743.628 persones). Paral·lelament, en aquest mateix mes es comptabilitzen un total de 505.900 persones aturades registrades, un 21,3% més que un any abans (en xifres absolutes, 88.853 persones aturades). 

Aquestes dades demolidores poden millorar si les activitats econòmiques més afectades per la COVID 19 poden anar recuperant la normalitat, però la manca d’ajut real cap a les petites empreses i els autònoms, especialment per part de l’Estat espanyol, malauradament farà que moltes d’elles no puguin reprendre la seva activitat, amb el conseqüent impacte en l’atur.

Aquesta realitat dura es fa especialment greu quan mirem el comportament de la banca, altament subvencionada pel mateix Estat espanyol i que li respon amb l’anunci de milers d’acomiadaments, mentre que cada cop presta un servei pitjor a la ciutadania, especialment a les persones grans i a aquelles que pateixen bretxa digital.

Des de la Fundació de Demòcrates de Catalunya, FUNDEM, fa temps que denunciem les mancances greus del mercat de treball, les quals ara, malauradament, s’han posat de manifest amb tota la seva cruesa. Cal situar les persones i el seu benestar per davant dels interessos econòmics. Les mesures aprovades fins ara bàsicament han estat pensades per pal·liar els efectes d’aquesta crisi en el curt termini i, com ja hem dit, majoritàriament han estat insuficients. Això no ens ha d’impedir d’afrontar les reformes de caràcter estructural que ara ja resulten inajornables i que difícilment podrem dur a terme si no tenim les eines d’un estat.

Demòcrates de Catalunya apostem per humanitzar el nostre model econòmic, basat en l’economia social de mercat, optant per una gestió econòmica i empresarial que, sense perdre de vista l’objectiu de la creació de riquesa i de benestar, vetlli per l’equitat, i que hagi après definitivament la lliçó que no és acceptable deixar-se dur irresponsablement per l’afany especulador. Per això, no ens fa cap recança creure en l’economia productiva, en el caràcter emprenedor, en el talent i la innovació, en l’economia del coneixement i en unes relacions laborals justes. Ans al contrari: considerem que cal respectar i estimular la iniciativa privada -sense témer-la o voler-la intervenir- i la creació de riquesa, sempre que no sigui a costa de la dignitat de les persones ni de la sostenibilitat del medi.

Pensem que cal Impulsar el cooperativisme, el mutualisme i les formes emergents de l’economia col·laborativa, i també totes aquelles tendències que permeten albirar una major sensibilitat empresarial envers el bé comú, la responsabilitat social corporativa i la conciliació de la vida laboral i professional.

Catalunya ha d’apostar per l’economia local, circular, eco-conscient, que estimuli el consum de proximitat, de productes km 0, i que no només ens permeti combatre la xacra del despoblament de moltes comarques, sinó també reequilibrar el país. Una de les eines per aconseguir-ho ha de ser el desplegament de la connectivitat d’altes prestacions a tots els municipis de Catalunya. La COVID 19 ha donat un fort impuls al teletreball. Ara ens cal posar a l’abast d’empreses i persones treballadores les infraestructures necessàries per garantir aquesta modalitat de treball que, a més de contribuir a la competitivitat de les empreses, pot suposar un avenç en la conciliació de la vida personal i professional i contribuir a l’equilibri territorial.

I evidentment hem d’aconseguir harmonitzar desenvolupament social i econòmic amb la protecció i cura de medi ambient. La salut de la humanitat i la qualitat ambiental són dos principis indestriables sota els quals cal avaluar tota activitat humana. Això ens fa rebutjar el creixement a qualsevol preu: només entenem un creixement que sigui sostenible, basat en l’economia del coneixement com a motor de desenvolupament de la seva indústria. En aquesta línia, Catalunya ha d’estar al capdavant d’Europa fent el salt a la revolució del coneixement, amb un nou model productiu basat en educació, recerca i treball en xarxa.

I aquest desenvolupament econòmic basat en el bé comú requereix, per a Demòcrates de Catalunya, salaris i pensions dignes, la igualtat entre dones i homes, la plena ocupació, la implementació definitiva de la flexibilitat en el temps de treball, la conciliació de la vida personal i laboral i la racionalització dels horaris. Els nostres voluntaris i voluntàries treballen des del Parlament, des dels ajuntaments, des de les entitats i des dels seus llocs de treball per promoure iniciatives que ajudin a millorar les condicions laborals i socials de tota la ciutadania.

Demòcrates de Catalunya estem fermament convençuts que és un imperatiu ètic donar compliment al mandat de l’1-O, tenir un Estat independent que prioritzi per sempre més el benestar de les persones per sobre de qualsevol altra prioritat. Només a través de la República Catalana podrem construir un país socialment just i econòmicament avançat.  Paral·lelament, considerem necessari reforçar la responsabilitat fiscal de tothom, perquè pertoca a tothom l’esforç per sostenir el país benestant i avançat que volem, de la mateixa manera que donem suport a una fiscalitat progressiva i verda i propugnem una lluita contra el frau fiscal i l’economia submergida, pel seu caràcter marcadament insolidari amb les persones i amb la col·lectivitat.

No volem acabar aquest manifest sense tornar a referir-nos explícitament a Europa, com ja vàrem fer l’any passat. Demòcrates de Catalunya som un partit europeista i, per aquest motiu, reclamem que les institucions europees agafin, d’una vegada, el protagonisme que fins ara han estat incapaces d’assumir. La crisi social,  econòmica i política és enorme i, si no reaccionen, i si no posen per davant les persones i la defensa de la Democràcia, estan posant en risc la seva pròpia existència.