“Nou partit, nou país”. Manifest fundacional de Demòcrates de Catalunya

Versió íntegre del Manifest fundacional de Demòcrates de Catalunya, aprovat al Congrés de 7 de novembre de 2015, a Cornellà de Llobregat:

Demòcrates de Catalunya som un conjunt de persones que compartim uns valors que tenen l’origen en l’humanisme i el personalisme comunitari. Trobem la nostra expressió política en les ideologies de base social cristiana i social liberal i creiem en la dimensió transcendent de la persona i el seu caràcter únic.

El moment actual és de gran transcendència per al nostre país. Als profunds canvis socials ocorreguts els darrers anys s’hi afegeixen uns ferms desitjos de regeneració i un fort moviment que reclama poder expressar-se democràticament sobre el propi futur, inclòs el polític. I és que és un dret inalienable de tota comunitat humana poder decidir lliurement el propi futur.

Catalunya té dret a decidir el seu destí com qualsevol altra nació del món; de fet, una àmplia majoria de catalans ha expressat democràticament la voluntat d’esdevenir un Estat independent.

Creiem que la resposta que millor garanteix el desenvolupament personal dels catalans, la seva dimensió comunitària com a nació i l’aportació fraternal que pot fer a la resta de pobles és l’assoliment d’aquesta independència política.

Estem convençuts que la independència és també un compromís ètic com a únic futur possible per al país: és per responsabilitat amb els nostres conciutadans, però també vers les noves generacions, que treballem perquè Catalunya esdevingui un nou Estat independent a Europa, i ens comprometem a participar activament en la definició de les bases constitucionals sobre les quals es construirà el nou Estat català. Fem, per tant, un país lliure, solidari i fraternal amb els altres pobles del món. Però no un país qualsevol. Fem un país on cada persona sigui la prioritat.

De l’humanisme en fem una actitud i un compromís contraris a l’individualisme. De l’escolta activa, trencant les barreres entre política i societat civil, creem un espai comú per descriure quin país imaginem, quins valors morals imprescindibles l’han de definir i quin país som capaços de construir amb el conjunt de catalans i catalanes que esdevingui un nou Estat d’Europa, el nou Estat de la república catalana que incorpori els valors de la llibertat, la igualtat i la fraternitat.

  1.  Un nou país defensor dels drets civils: conviccions fermes en una societat diversa.

Fem un país construït sobre la persona com a nucli de la comunitat, que en respecti totes les opcions fruit de la llibertat individual, tant en allò que fa referència a la pròpia persona com a la seva relació amb la comunitat. El personalisme comunitari ha de tenir una presència permanent en la tasca d’afrontar els nous reptes que es presentin per tal de construir una societat més humana, més justa i solidària, on l’educació i la cultura en siguin l’eix vertebrador.

Una societat que doni a les famílies, en tota la seva pluralitat i diversitat, el paper central que mereixen, com a entorn transmissor de valors, de creixement personal i d’acció solidària.

Un respecte profund a la llibertat individual que és necessàriament compatible amb l’exigència del deure de responsabilitat vers la comunitat.

  1. Un nou país construït sobre una realitat econòmica solidària, responsable i fraternal.

Ens imaginem un model econòmic basat en l’economia social de mercat, una societat que es rebel·li contra les immoralitats que ens envolten en forma de desequilibris i la misèria econòmica i social. Una societat que exigeixi als seus governs que no siguin ostatges dels poders financers i que no restin immòbils davant la pobresa que fa indigna la vida de tanta gent.

Uns governs que respectin i estimulin la iniciativa social, sense témer-la o voler-hi intervenir, com a clara alternativa a una societat lligada de mans i peus per un excés d’impostos a la classe mitjana i sense més oportunitats per als desfavorits que el subsidi o la subvenció. Uns governs respectuosos amb el principi de subsidiarietat: el que es pot resoldre a prop del problema, que no sigui resolt més lluny.

Fem una societat que consideri indigna i immoral aquella riquesa material obtinguda menyspreant la dignitat de les persones o ignorant la sostenibilitat del medi. Creiem, pensant en el present i en el futur, en una societat extremadament sensible amb la protecció dels recursos i en la protecció del medi ambient.

Cal impulsar la riquesa econòmica de les diferents activitats del sector primari, estratègiques per al desenvolupament de Catalunya, atès que contribueixen a cohesionar-la i dotar-la d’identitat pròpia. Impulsar la riquesa econòmica del sector primari és l’única forma d’evitar la degradació i abandonament del medi.

L’actuació pública en tots els àmbits, ha de tenir present, l’equilibri territorial com a element cabdal per vehicular les necessitats de les persones i garantir així, la correcta articulació i viabilitat futura dels petits municipis.

Fem doncs, un país on el creixement no estigui lligat a models caducs d’explotació de recursos limitats i deutes insostenibles. Fem un país on el creixement provingui de l’economia del coneixement, com a base de desenvolupament de la indústria. Tal com ja va succeir al segle XIX amb la revolució industrial, Catalunya ha de ser capdavantera a Europa fent el salt a la revolució del coneixement. Una revolució que implica superar un teixit industrial monopolístic basat en l’acumulació i consum de béns, propietats i capital, per caminar vers un nou model productiu basat en l’educació, la recerca i el treball en xarxa.

  1. Un país sòlid des d’un punt de vista ètic i moral.

Fem un país on tothom estableixi lliurement un contracte social amb la comunitat, basat en l’escrupolós respecte als seus drets individuals i amb l’estricte compliment dels propis deures amb la societat. Uns deures que passen pel que és ètic i moral, però també pel que és material: imaginem unes persones compromeses en la construcció de la comunitat, des de l’activisme i la iniciativa social, i també des del compliment dels deures ciutadans. És a dir, un ferm compromís amb la coresponsabilitat.

Unes persones cíviques i estrictes en la seva responsabilitat fiscal i amb una tolerància nul·la al frau; uns ciutadans responsables en l’ús dels serveis públics. Perquè aquest nou Estat català el somiem com un país de tothom i res no pot estar per sobre d’aquest marc: ni persones concretes, ni grans empreses, ni lobbies nacionals o estrangers.

El govern de tots no pot tenir altre interès que l’interès de tots: el bé comú. Cal una nova mirada als serveis públics, enfocada des del punt de vista de la qualitat del servei percebuda pels usuaris més que de la titularitat o de qui els gestiona.

Ni les millores de qualitat i eficiència en els serveis han de descansar sobre l’empitjorament de les condicions laborals dels treballadors públics, ni aquestes condicions laborals han de ser alienes al mercat laboral dels treballadors que amb els seus impostos sostenen el sistema de serveis públics.

Els nostres dirigents han de tenir una conducta ètica i moralment digna, honesta i coherent amb els principis que representa. Persones formades i responsables, compromeses en la construcció de la comunitat des del diàleg, l’activisme i la iniciativa social, i també des del compliment dels deures ciutadans.

Per això, la vocació del polític no és d’exposar-se sinó de treballar al servei de les persones i fer del diàleg la relació entre la política i les persones. Els polítics no són únicament gestors, sinó també dipositaris de la confiança dels ciutadans. Per tant, tot aquell que es dedica a la vida pública ha de tenir una conducta exemplar pel que fa als seus vincles de confiança i no ha de fer diferenciacions enganyoses entre la seva vida pública i la privada: l’honestedat és una virtut a exercir sempre, no tan sols davant el públic.

Per aquest motiu defensem, com a principis bàsics de Demòcrates de Catalunya, el pensament i l’acció humanistes, la justícia social i la igualtat com a garants de la generositat individual i la fraternitat col·lectiva. Així com, l’ètica i el compromís com a valors implícits del servei a la societat.

En definitiva, uns ciutadans compromesos i responsables, en una societat moralment i ètica forta.

  1. Un país radicalment democràtic.

Fem un país que sigui capaç d’acostar la democràcia a les persones, a la gent, cercant fórmules que vagin més enllà de les assemblees. Un sistema representatiu amb llistes obertes, eleccions primàries i democràcia participativa. Els principis de subsidiarietat i transparència aplicats a tots els nivells administratius, amb limitació de mandats.

Cal transformar el sistema de partits polítics i amb aquest nou Estat tenim una oportunitat per poder-ho fer.

Cal evitar que els polítics electes s’amaguin en llistes tancades, així com evitar la concentració del poder a les estructures centrals de les organitzacions i dels partits polítics. Cal que aquests partits polítics tinguin un finançament lícit, transparent i suficient, amb una capacitat limitada d’endeutament amb crèdits bancaris, a la qual i en el cas de Demòcrates hi renunciem formalment.

Cal superar el model immobilista de partits del segle XIX basats en la militància de carnet, per tendir a organitzacions polítiques suportades per persones compromeses en un determinat projecte per al progrés de la comunitat.

Cal que tota la ciutadania pugui exercir el propi dret a decidir sobre la vida pública a través d’una veritable participació en la presa de les decisions col·lectives.

Per tant, volem una reforma democràticament radical del nostre sistema polític, que simplifiqui l’organització administrativa i estableixi l’elecció directa i personal de representants polítics de tots els nivells administratius, els quals han d’estar obligats a mantenir un contacte constant i directe amb la gent i a l’acompliment d’una estricta transparència en la seva gestió.

Cal, doncs, la novació de la política, mitjançant una veritable participació ciutadana en la presa de decisions col·lectives.

En definitiva, ara que el vell sistema polític està esgotat i el nou encara no ha nascut, és necessari articular-ne i garantir-ne un de fonamentat en els valors de la llibertat individual, la responsabilitat col·lectiva, la subsidiarietat en la presa de decisions i la simplicitat en els mecanismes de govern.

Una societat constituïda per persones lliures, formades i compromeses amb la seva comunitat. Que es queixen quan cal, però que sobretot participen per fer possibles els canvis, per fer possible un nou Estat independent que ens ha de permetre una refundació de la funció pública: una administració oberta, amb talent, que valori el mèrit de les persones.

Per tant, volem escriure un nou pacte social que garanteixi l’assoliment dels drets civils de la persona per poder, des de la llibertat i la dignitat, exercir-los i al mateix temps complir amb els deures comunitaris. Volem un model basat en l’economia social de mercat. En definitiva, volem trencar l’statu quo i regenerar el país tot acostant veritablement la democràcia a les persones. Finalment, volem adquirir el solemne compromís de defensar les arrels cristianes del país, com a element fonamental de la nostra identitat catalana i europea.

I per fer possible tot això volem un país nou, que esdevingui Estat. Un Estat independent que neixi de l’expressió pacífica i democràtica de la voluntat de la ciutadania i també del compromís d’aquesta ciutadania per fer un país millor. Només així serà possible

És per tot això, que persones compromeses provinents d’arreu de Catalunya, constituïm el partit Demòcrates de Catalunya, amb la voluntat d’incidir en la política catalana servir la societat des de l’ètica i el compromís col·lectiu.

Som un partit nascut per defensar el nou país. Som un partit del segle XXI!