“Seria un frau fer de l’1 d’octubre un 9N. Això no esdevindrà perquè el resultat serà vinculant i si guanya el Sí proclamarem la independència” Antoni Castellà

En una sala plena de bat a bat, a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova a Barcelona, avui ha esdevingut el primer debat cara a cara del ‘Sí vs. No’ al referèndum i a la independència.

El debat, moderat pel periodista Jordi Llompart, ha comptat amb la participació de Jordi Mercader, periodista i analista de l’actualitat; Josep Joan Moreso, jurista i catedràtic de Filosofia del Dret; Toni Castellà, diputat al Parlament català i portaveu de Demòcrates de Catalunya; Liz Castro, escriptora i traductora estatunidenca i Eduardo Reyes, diputat de Junts pel Sí al Parlament català i membre de Súmate. En el debat també estava confirmat en Guillermo Francés, Lc. en Dret i regidor de Ciutadans a Sant Just Desvern, que finalment no ha comparegut, per indicació de Ciutadans a nivell nacional, i consegüentment ha quedat vacant el seu seient.

Al llarg del debat Mercader i Moreso han argumentat contra el referèndum convocat pel proper 1 d’octubre, tant amb arguments polítics com merament legalistes. Reyes, Castro i Castellà han versat sobre la realització del referèndum d’autodeterminació i les conseqüències vinculants. Llompart, que ha donat joc a tots els participants, ha conduït els ponents fins al debat del sí vs. no a la independència de Catalunya. En aquest apartat Mercader i Moreso han aportat arguments pel no a la independència i Reyes, Castro i Castellà han projectat argument a favor que Catalunya esdevingui un Estat independent a Europa.

El diputat de Demòcrates i portaveu polític, Antoni Castellà, ha volgut recalcar que: “Seria un frau fer de l’1 d’octubre un 9N. Això no esdevindrà perquè el resultat serà vinculant i si guanya el Sí proclamarem la independència”. També ha volgut emfatitzar que “Catalunya pot fer possible que al sud d’Europa un país petit pugui funcionar igual que un país petit del nord”. D’altra banda, Castellà ha volgut agraïr la participació dels ponents, els que han defensat el Sí i també especialment els que han defensat el No, per ser partíceps del primer debat que s’ha fet en campanya, des d’una formació política.